Thema-avond ouderraad: terugblik

Thema-avond ouderraad
De mediawereld van uw puber. Een terugblik

Als Ouderraad kunnen we terugkijken op een inspirerende avond. De reacties waren lovend en de evaluatie gaf aan dat er veel vragen en onduidelijkheden bij de ouders zijn weggenomen.

De spreker van deze avond Jan Willem Roseboom van Bureau Jeugd en Media zorgde daarvoor. Met zijn kennis en enthousiasme leidde hij een interactieve avond waarin wij als ouder aan het denken werden gezet over het gedrag van onze puber en onszelf in de mediawereld van nu. Vragen als: Hoe mediawijs zijn we zelf als ouder? Bekijken wij als ouder niet altijd social media en internetgebruik te negatief? Of: Is het niet goed te zien hoeveel kinderen inmiddels van een vlogger hebben geleerd, zoals bijvoorbeeld een lasagne maken a la Enzo Knol? En hoe gemakkelijk zijn de contacten die ze onderling hebben?
Samen met uw puber afspraken maken, werkt veel beter dan op moeten treden als politieagent. En als er regels worden gemaakt, zijn die voor u hetzelfde als voor uw puber, wel of niet? Ook dit is een interessant onderwerp om het er samen over te hebben. Zet uw zoon of dochter tijdens gespreken aan het denken door juiste vragen te stellen in plaats van voor eenrichtingsverkeer te kiezen. 'Omdat ik het zeg' of 'omdat ik dat wil', is achterhaald. Betrokkenheid tonen als ouder in plaats van controleren, levert veel gespreksstof op. Kijk gewoon eens een keer mee met gamen of volg regelmatig samen de nieuwste vlog van hun favoriete YouTuber. Of durf zelf eens met myscial.ly te playbacken. Hun wereld zal voor u opengaan.
Bent u er bewust van hoe uzelf tegen het internet en het steeds bereikbaar moeten zijn aankijkt? Bij een negatieve kijk, kan uw reactie daarop mogelijk heftiger zijn dan bij de situatie past. Handig is het ook als u op een lijn zit met uw partner wat de mediaopvoeding betreft.

U kunt de beloofde hand-out downloaden door op deze link te klikken? Hierin nuttige tips, links en verwijzingen over pubers gerubriceerd naar onderwerp samengesteld door Jan Willem Roseboom en team Ouderraad.

We sloten de avond af met een gezamenlijk Kahoot spelletje, de prijswinnaars ontvingen het inspiratieboekje, ‘Onbeperkt internet /Praten met je puber over social media’.?Degenen die niet hebben gewonnen, maar wel dit interessante boekje voor Euro 1,95 euro per stuk willen bestellen doen dat hier. Veel leesplezier!

Wij kijken al uit naar de volgende thema-avond met u!
Team Ouderraad

Voor vragen neemt u contact op met de ouderraad via ouderraad@vellesancollege.nl.